7 februari 2018

Voorrang voor de fietser. Soms zou je meer SGP willen.

Uitleg

De verkeersdrukte in onze gemeente neemt steeds meer toe. Belangrijk is dat de gemeente fileleed bespaard blijft. Wij willen daarom verkeer in de noord-zuid richting weren door in te zetten op goede rondwegen. Natuurlijk moet daarbij een goede balans blijven tussen asfalt en groen. Een rondweg door de Gnephoek gaat ons dan ook te ver.  We de leefbaarheid  in stand.

Ook een praktische invulling is mogelijk: het gebruik van de fiets stimuleren. Bijvoorbeeld door te regelen dat fietsers voorrang hebben. Soms zijn fietspaden onveilig. De gemeente heeft als taak goed voor fietsers te zorgen. Zij ontlasten het autoverkeer.

Wat wil de SGP concreet?

  • Er moet een breed regionaal onderzoek komen naar verkeersstromen en knelpunten. Een weg leg je niet zomaar aan, je moet dus een verkeersplan hebben voor de lange termijn, zodat de oplossing ook duurzaam is.

  • Bij het zoeken naar een oplossing voor het fileleed heeft de focus te lang gelegen op oplossingen in de noord-zuid richting (tunnel Hazerswoude-Dorp) en niet op de oost-west richting (tweede oeverbinding Gouwe).  De SGP daarom recent heeft ingestemd met de Planstudie N207 Zuid onder de toezegging van het college dat het onderzoek naar de tweede oeververbinding uiterlijk voor de zomer van 2018 is afgerond.

  • De SGP wil veiligere fietspaden door een goede afscheiding van fietspaden van de autowegen. Ook willen we verbetering van voorrangssituaties: auto’s wachten, fietsers gaan voor.