13 december 2017

Terugblik: Verkeersproblematiek

Verkeersproblematiek

Dat we midden in een steeds drukker wordende Randstad wonen, hebben we aan den lijve ondervonden. Niet alleen in de stad Alphen zelf, maar ook in de kernen. Toenemende drukte op met name de Gemeneweg bij Hazerswoude en op de Boskoopse Zijde is vooral te wijten aan doorgaand verkeer vanaf de A12 richting de N11 en de N207. De beoogde aanleg van de Verlengde Bentwoudlaan zal die druk verder doen toenemen. Dat bracht onze fractie in een dilemma omdat we de Verlengde Bentwoudlaan als een belangrijke schakel in het regionale wegennetwerk voor de verdere afwikkeling van Greenportverkeer zien. Daarom heeft onze fractie mede gepleit voor een studie naar een tweede oeververbinding over de Gouwe ter hoogte van de Halve Raak. Daarbij heeft de wethouder op aandringen van de SGP toegezegd deze studie voor de zomer van 2018 af  te ronden. Uiteindelijk hebben we onder die toezegging ingestemd met de Verlengde Bentwoudlaan.

Een ander heikel punt was de beoogde locatie voor een station bij Hazerswoude-Rijndijk. Die locatie, waarbij de Gemeneweg moet worden omgelegd, had niet onze voorkeur. Er zijn teveel onzekerheden omtrent kosten en veiligheid, medewerking van de provincie, dienstregeling spoorwegen, enz. Vanuit de SGP steunfractie werd deelgenomen aan een Werkgroep van externe deskundigen. Een moeizaam besluit in de raad volgde maar een breed ongenoegen bleef.

De verantwoordelijke VVD-wethouder voelde zich ook niet gesteund en gedragen door het college en besloot tot aftreden. Zijn fractie volgde hem met als gevolg dat het college zijn meerderheid verloor. Dat was reden voor de fracties van SGP en GroenLinks gedoogsteun te geven voor het laatste half jaar van de collegeperiode.