13 december 2017

Terugblik: Overige zaken

Overige zaken

Onze fractie heeft meermaals haar grote zorg geuit over het voortbestaan van theater Castellum. De exploitatie is verre van kostendekkend en grote bedragen aan subsidie moeten het theater overeind houden. Principieel gezien hebben we niets met het theater, maar we besloten om het nog een kans te geven door onderzoek te doen naar andere doelgroepen en die er mogelijk in te laten activeren. Wat ons betreft is dat een laatste kans om verdere verspilling van gemeenschapsgeld te voorkomen.

Duurzaamheid

Onze fractie heeft op grond van goed rentmeesterschap steun verleend aan extra gelden voor duurzame projecten. Wij zijn van mening dat we zuinig moeten zijn op de schepping en steeds alert moeten blijven op het niet verder aantasten van ons unieke veenweidegebied en het Groene Hart waarvan we deel uit maken. Het zal een afweging blijven tussen het oplossen van verkeersproblemen en het behoud van groen en de leefbaarheid voor onze inwoners.

Dorpsraden- en overleggen

Meermaals hebben we ervaren dat inwoners inspraak willen, op zich goed vanwege de betrokkenheid. De andere kant bestaat het gevaar van het ontstaan van een extra bestuurslaag en moeten we ons afvragen wat de democratische legitimiteit is van dergelijke “raden”.

Als SGP hebben we duidelijk laten horen dat wij onze zorgen hierover hebben.

Conclusie na 4 jaar “Nieuw en anders”

We moeten concluderen dat de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn 4 jaar na de herindeling wel nieuw en anders is maar niet altijd ook beter. Vanuit de kernen horen we teveel klachten over het onderhoud van het openbaar groen. Er is veel gesproken over “City Marketing” om juist stad Alphen meer bekendheid te geven, maar wij als SGP houden het liever bij “Dorps promoting” en hebben dat duidelijk kenbaar gemaakt. Hier hebben wij verzocht om de term City Marketing te vervangen door Alphen Marketing, omdat het immers over onze gemeente als geheel gaat. Dit is door het college overgenomen. Wij blijven pleiten voor herkenbare, vitale kernen en leefbaarheid, want ook dat is Alphen aan den Rijn.

Wat betreft het gemeentebestuur moeten we concluderen dat dit college wel erg moeizaam naar de eindstreep “sukkelt”. Twee wethouders zijn vroegtijdig vertrokken. Daarnaast vonden wij het college te weinig collegiaal: in de praktijk bleek regelmatig dat wethouders van elkaars dossier te weinig of niets afwisten. Soms leek dit op onderlinge machtswellust zonder enkel inhoudelijk argument.

Tenslotte hebben we ook te vaak moeten ervaren dat de pressie door coalitiebelangen te groot was en dus ongezond en slecht voor de kwaliteit van de besluitvorming.

Tenslotte:

Als SGP zijn we in 2014 begonnen met 2 raadszetels, bemand door Gert-Jan Schotanus en Hans Goedegebuure. Eind oktober 2017 is in de ledenraad ( op voorstel van een vertrouwenscommissie en het bestuur) besloten om Gert-Jan niet opnieuw als fractievoorzitter op de kandidatenlijst voor de nieuwe raadsperiode te plaatsen. Hierop heeft hij gemeend in november zijn lidmaatschap van de SGP op te moeten zeggen, met behoud van zijn raadszetel. In december is hij met deze zetel naar de lokale fractie van Nieuw Elan overgegaan. Als SGP zijn we dus sinds november een éénmansfractie. We hebben dit met elkaar erg betreurd en onze teleurstelling over de gang van zaken uitgesproken.

Inmiddels zijn sinds 2014 al 4 raadsleden vroegtijdig uit hun fractie gestapt, allen met behoud van hun eigen raadszetel. Wij zijn van mening dat dit een slechte ontwikkeling is en daarmee richting de kiezers een verkeerd signaal wordt afgegeven.