5 februari 2019

SGP kiest voor rust in centrum Alphen

Begin van dit jaar hebben de coalitiepartijen (Nieuw Elan, CDA en GroenLinks) het plan opgevat om de openingstijden van de horeca uit te breiden. Dit plan ziet op het uitgaansgebied in Alphen aan den Rijn. Het zou mogelijk moeten worden dat jongeren ook ’s avonds laat in het centrum een warme hap kunnen krijgen. Jongeren zouden het namelijk prettiger vinden in de stad nog een broodje bal te kunnen eten dan thuis pas de pan aan te kunnen zetten. De gemeentelijke verordening zou daarom aangepast moeten worden. Die bepaalt nu namelijk dat een fast-food gelegenheid in het weekend niet na half twee ’s nachts open mag zijn en door de week na twaalf uur niet meer.  

Het college heeft besloten een peiling te houden onder de buurtbewoners, het uitgaanspubliek en onder de handhavers. Onder het uitgaanspubliek is er veel animo voor dit plan. Bijna 80% van de 100 ondervraagden wil in het centrum een warme hap kunnen scoren. De buurtbewoners zien echter geen heil in het plan. Bijna 64% van de 150 mensen die reageerden verwacht zeer veel overlast van ruimere openingstijden te hebben. En de politie en gemeentelijke handhavers zijn evenmin enthousiast. Het uitgaan in Alphen aan den Rijn verloopt nu vrijwel altijd zonder problemen. Als jongeren langer kunnen blijven hanger wordt de kans op problemen alleen maar groter. Een ander interessant onderdeel van de peiling is dat van de ondernemers die ondervraagd zijn weinig animo is, of onder bepaalde voorwaarden. Ze willen dan bijvoorbeeld dat de gemeente betaalt voor extra beveiliging die nodig is om te zorgen dat jongeren rustig een kroket naar binnen kunnen werken…

De uitkomst van de peiling is voor het college reden om te zeggen: we gaan niet verder met dit plan. In januari is daarover gesproken in een raadscommissie. Als SGP-fractie hebben we de lijn van het college ondersteund. De buurtbewoners ervaren nu al overlast. Het voordeel dat jongeren hebben van die langere openingstijden weegt niet op tegen de nadelen die de buurt ervan heeft. Die snack eet je maar thuis. En het advies van de politiek om dit niet te doen, is natuurlijk ook een belangrijk signaal. Tamelijk onbegrijpelijk vonden we het dat diverse partijen (bijvoorbeeld NieuwElan, PvdA en RijnGouweLokaal) willen dat we nog eens nader gaan onderzoeken of er toch niet een plan te bedenken is om deze jongeren tegemoet te komen. RijnGouweLokaal stelde zelfs voor een soort raadwerkgroep (!) in te richten om hierover door te spreken. De SGP vindt dat we de bewoners in het centrum helderheid moeten verschaffen: dank voor jullie reactie op de peiling, de uitkomst is reden om niet verder te gaan met dit plan. Politiek betekent soms dat je niet eindelijk moet soebatten en compromissen moet zoeken. Duidelijkheid bieden is ook in de politiek een groot goed.

Frank van Putten