13 december 2019

Regionale Energiestrategie: heeft de gemeente daar invloed op?

 

Het is geen nieuws dat gemeenten samen met de rijksoverheid, provincies en waterschappen bezig zijn om na te denken over nieuwe vormen van energieopwekking en andere vormen van verduurzaming. Dat is een complexe opgave. Het is ook een opgave waarin veel van inwoners wordt verlangd en waar veel inwoners ook echt een mening over hebben.

Het gevaar is echter volgens de SGP-fractie dat juist die inwoner niet betrokken wordt bij dit vraagstuk. Dat komt omdat dit vraagstuk in regionaal verband wordt opgepakt. De zgn. Regionale Energiestrategie is de paraplu waaronder dit wordt opgepakt. De gemeente Alphen aan den Rijn doet dit in het regio-verband Holland Rijnland (13 gemeenten tussen Nieuwkoop, Hillegom en Zoeterwoude). In dat samenwerkingsverband worden allemaal afspraken gemaakt die vervolgens aan alle 13 gemeenteraden worden voorgelegd. Maar de vraag is hoeveel invloed die gemeenteraden werkelijk hebben. Een wijziging die je voorstelt moet dan immers met alle 13 gemeenten worden afgestemd! Een haast onmogelijke opgave. Om dan nog maar niet te spreken over de invloed van de ínwoners van al die gemeenten.

Om dit probleem het hoofd te bieden heeft de SGP fractie – samen met het CDA en GroenLinks – op 12 december 2019 een motie ingediend onder de titel ‘Energie en Democratie’. De  motie roept op om in het samenwerkingsverband een Klankbordgroep op te richten. Die Klankbordgroep moet dan als gemakkelijkere spreekbuis fungeren voor raadsleden om een mening te geven tijdens de fase waarin het samenwerkingsverband de afspraken voorbereidt. Vroeg in het proces is bijsturen immers makkelijker. Gemeenteraadsleden kunnen op die manier ook eenvoudiger de zorgen en vragen van inwoners inbrengen tijdens het proces.

Deze motie is bijna raadsbreed overgenomen en is inmiddels ook ingebracht bij het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland, zodat iedere gemeente er notitie van kan nemen. We volgen verdere besluitvorming nauwlettend op