9 februari 2018
Iedereen telt mee. Soms zou je meer SGP willen.
Uitleg
We moeten ook zorgen dat iedereen mee kan doen: we vinden dat ook sociaal zwakkeren een werkplek moeten kunnen krijgen. Werk geeft een bepaalde invulling aan het leven, geeft structuur en biedt een sociale omgeving. De overheid dient een schild te zijn voor zwakkeren. We pleiten daarom voor meer beschut werk en in dat kader ook voor meer accent op maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Er zijn ook mensen die vanwege hun beperkingen nooit meer aan het werk zullen kunnen. Zij verdienen dan goede ondersteuning.
Wat wil de SGP concreet?
-
In een gezin zijn man en vrouw samen verantwoordelijk voor elkaar en hun kinderen. Hun eventuele gezamenlijke arbeidsparticipatie mag niet ten koste gaan van de zorg voor de kinderen of voor mantelzorg. In haar beleid dient de gemeente daar rekening mee te houden.
-
Als SGP pleiten wij voor vrijstelling van sollicitatieplicht voor alleen gaanden met jonge kinderen en mensen met een zieke partner.
Niet iedereen weet zijn of haar leven financieel op orde te houden. Vaak schuilen hierachter sociale problemen of onvoorziene omstandigheden en moeten mensen bij de gemeente aankloppen voor schuldhulpverlening. De gemeente moet haar taak hierin goed behartigen maar het accent heeft in het verleden vooral gelegen op het financieel oplossen van het probleem. De gemeente neemt een flink deel van de schuld over en na enkele jaren is het probleem “opgelost” en is de schuld weg.
Wat wil de SGP concreet?
-
Wij pleiten voor een nieuwe vorm van schuldhulpverlening, nl de zgn. “Socialcoin”. In de praktijk betekent dat het verrichten van vrijwilligerswerk in ruil voor schuldvermindering. Niet als een boetedoening, maar vanuit de wens om de sociale isolatie van de schuldenaar te doorbreken en de eigenwaarde te stimuleren. Wij willen in de komende raadsperiode een pilot hiervoor starten.