1 november 2019

Bijdrage SGP Algemene Beschouwingen 2019

Op 31 oktober waren de Algemene beschouwingen. Ofwel: het debat over de plannen en de begroting van de coalitie voor het jaar 2020. De SGP heeft ingestemd met de voorstellen maar daarbij aandacht gevraagd voor de volgende drie punten: 

Maak werk van de Boskoopse Zijde en hefbrug

Het eigen vermogen van de gemeenten Alphen aan den Rijn en de bijbehorende weerstandsratio zijn goed op orde. Laten we die financiële middelen inzetten voor het algemeen belang, zo betoogde de SGP-fractie: gebruik het eigen vermogen van de gemeente als voorfinanciering om de problemen met de hefbrug in Boskoop/de Boskoopse Zijde aan te pakken. Dit voorstel kan op steun van andere fracties rekenen is door het college overgenomen en wordt betrokken bij de zgn. ‘kerntakendiscussie’ die gevoerd gaat worden. Dat is een fundamenteel debat over wat nu de echte taken van de gemeente zijn en waar dus wel of niet geld aan uitgegeven moeten worden.

Maak meer werk van een realistisch duurzaamheidsbeleid

Het tweede punt dat de SGP-fractie aan de orde stelde is het duurzaamheidsbeleid. Bij de Algemene beschouwingen in 2018 diende de SGP-fractie een motie in om pro-actief met een duurzaamheidsbeleid te komen dat haalbaar, betaalbaar en realistisch is. Het college moet meer werk maken van het uitvoeren van die motie. Het college heeft dat namelijk verbonden aan de zgn. ‘Regionale Energie Strategie’, een strategie die met omliggende gemeenten moet worden opgesteld. Het risico is dan echter dat het belang voor de eigen gemeente ondersneeuwt. Ook zal het proces traag verlopen. In de beantwoording gaf het college aan dat in het tweede kwartaal van 2020 met een concept-strategie naar de gemeenteraden komt. Daar komt dan ter sprake en moet duidelijkheid geven voor Alphen.

Laat wonen en werken in Alphen aan den Rijn meer op elkaar aansluiten

Het derde punt betrof werkgelegenheid ook in relatie tot woningbouw. Relatief veel mensen binnen onze gemeenten werken elders zo blijkt uit een vergelijking met andere gemeenten. Ofwel: er wonen relatief veel mensen in Alphen aan den Rijn die elders werken. Dat is in zoverre jammer omdat ook in onze gemeente nog kansen voor werkgelegenheid liggen, vooral in de toeristische sector lijkt dat het geval. Werkgelegenheid heeft ook te maken met woningbouw: bouwen we woningen voor mensen die hier ook werken of faciliteren we woningbouw voor mensen die elders werken? Voor mensen die in Alphen aan den Rijn werken is het plezierig als er ook ruimte is om hier te wonen. Anders gezegd: creëren we werkgelegenheid in de eigen gemeente dan voorkomt dat dat we vooral woningen bouwen voor mensen die in Amsterdam werken.

Tot slot wenste de SGP-fractie het college met het ambtelijke apparaat van harte Gods zegen toe voor het komende politieke jaar.

De gehele bijdrage van de SGP-fractie kunt u hier lezen.