4 november 2022

"Er groeien in de gemeente geen geldbomen"

We vertellen niets nieuws wanneer we zeggen dat we in een ingewikkelde tijd leven. Het is crisis voor en na en we merken er allemaal in meerdere opzichten de gevolgen van. Ook in politiek opzicht is het heftig: het vertrouwen in de politiek is tot een dieptepunt gedaald en we constateren  een toenemende polarisatie in de samenleving. Al met al geen vrolijk scenario om vandaag mee te openen.

Waar steeds meer mensen wakker van liggen, is de zogenaamde “Rondkomcrisis” als gevolg van torenhoge energierekeningen en de stijgende prijzen in de supermarkt. Er lijkt een grens bereikt en steeds vaker hoor je: ”Ik red het niet meer”. De hoogste tijd dus om het omzien naar elkaar concreet handen en voeten te geven. Dat kan bijvoorbeeld al door vrijwilligersorganisaties de nodige ruimte te geven en te voorkomen dat ze regel op regel voorgeschoteld krijgen. Laten we ook als lokale overheid een schild voor de zwakken zijn. Het college ziet dat gelukkig ook in blijkens de notitie ”Aanpak energiecrisis en stijgende inflatie Alphen aan den Rijn”. U trekt daar een bedrag van 2 miljoen euro voor uit en dat kan de SGP-fractie van harte omarmen.

Het is, zoals gezegd, een ingewikkelde en onzekere tijd en juist hierin wordt het college gevraagd een Coalitieakkoord met het Uitvoeringsprogrmma en de financiële onderbouwing en -begroting te presenteren. Wat de SGP-fractie betreft, krijgt u daar een ruime voldoende voor. Als we naar de cijfers kijken, zien we dat er een structureel overschot geboekt kan worden. Dat overschot ontstaat door de voor Alphen mooie ontwikkelingen, zoals die opgetekend staan in met name de Mei-circulaire.

Kijken we naar de weerstandscapaciteit van de gemeente dan laat die een gezonde waarde zien en in het doorkijkje naar 2026 wordt dat zelfs nog gunstiger. Een weerstandscapaciteit van 3.0 is zondermeer riant te noemen. De kanttekening daarbij is wel dat dit vooral wordt veroorzaakt door de toevoeging van de IRS aan de Algemene reserve.

Sociaal domein en woningnood
Punt van zorg blijven de stijgende kosten voor het sociaal domein. Er wordt ruim 10 miljoen euro uitgetrokken voor de aanbesteding voor de komende 2 jaar. Fors maar noodzakelijk! We vragen dit traject optimaal te monitoren zodat het uiteindelijk leidt tot de zorg die we als samenleving willen.

Een ander punt van zorg blijft het aanbod van voldoende betaalbare woningen. Jammer dat de zo broodnodige tijdelijke woningen als tiny houses nog maar erg moeizaam van de grond komen. In bijvoorbeeld Leiden is die tijdelijke huisvesting al jaren gebruikelijk. Onze gemeente hanteert het bedrag van 350.000 Euro als grens voor een betaalbare woning, terwijl toch bekend is dat voor dat bedrag hooguit een appartement te realiseren is. Trouwens nu we het toch woningbouw hebben: eerder is op vragen vanuit de SGP-fractie toegezegd dat de bouw van de Brede School in Benthuizen en de aansluitende woningbouw in plan Bentwijck dit najaar echt van start zou gaan. Helaas zien we nog altijd niets gebeuren terwijl de nood zo hoog is, zowel voor de beide scholen als voor de woningzoekenden uit dit dorp. Hoe staat het hiermee?

Uitgavenpatroon
Ondanks een ruime financiële positie zullen we ook realistisch moeten blijven: niet alles kan. Het zijn immers niet alleen de reserves die iets zeggen over hoe we er voor staan, achter die cijfers gaat schuil wat we met dat geld willen bereiken.

Er mogen dan in Boskoop veel bomen worden gekweekt, maar er groeien in de gemeente nog steeds geen geldbomen. De SGP wil waken voor spendeerdrift en we mogen het zicht op de financiële kaders nooit uit het oog verliezen. De laatste tijd lijkt vooral landelijk compensatie het toverwoord geworden voor de oplossing van alle problemen. Recent lazen we een treffende analyse:

“We komen om in de vangnetten maar hebben straks geen palen meer om ze aan vast te knopen”. Laten we als gemeente hiervoor waken. Nogmaals: niet alles kan.

Duurzaamheidsprogramma
Er ligt in het Duurzaamheidsprogramma 2021 – 2030 een opgave duurzaamheid en klimaat. In 2020 en 2021 zijn hier voor de dekkiing incidentele middelen gebruikt en heeft onze fractie steeds gewezen op de noodzaak van structurele dekking. Goed om te zien dat dit nu invulling krijgt en de SGP-fractie kan instemmen met  het oormerken van 2,5 miljoen Euro voor de afschrijvingslasten. We beseffen dat we op grond van goed rentmeesterschap een verantwoording hebben voor de schepping, voor klimaat en natuur. We willen echter geen soort van klimaatreligie waarin alles moet wijken en maakbaar moet zijn. De acties van de boeren hebben hiervoor ook de ogen geopend. We lezen van een ondersteuning van de agrariërs bij verduurzaming. Op zich prima, maar wij zijn ook een beetje huiverig voor teveel invloed vanuit het gemeentehuis op ons waardevolle buitengebied.  Laten we ons met elkaar realiseren dat juist die agrariër vooral ook een professional is die niet alleen voor zijn bedrijf maar ook voor het groene landschap zorg draagt.

De SGP-fractie maakt zich zorgen over de praktische invulling van de Ruimte-voor-ruimte regeling. Wat ons betreft is deze regeling duidelijk afgekaderd en wij verzoeken het college dan ook dringend om de mogelijkheden niet te verruimen maar zich te conformeren aan eerder vastgesteld beleid hierover.

Recent is een amendement over de Veenplas aan de Burg. Smitweg in Hazerswoude-Dorp aangenomen waarin o.a. de discussie over de RvR regeling ter sprake kwam. De SGP-fractie is niet gelukkig met de wijze waarop dit proces is verlopen. Waarom werd er door de indieners onnodige druk vanuit het college ervaren? Past dit in een dualistisch stelsel? Volgens ons dus niet en we betreuren deze gang van zaken. Binnenkort hopen we conform afspraak de raad nader te informeren over een nog openstaand punt in het amendement.

Op 6 oktober jl. is besloten het concept-Uitvoeringspgrama rechtsreeks in deze raad aan de orde te stellen. Dit op basis van wel/geen wensen en/of bedenkingen. Kort twee punten:

Participatie
Het eerder vastgestelde Participatiekader “Iedereen aan zet” is leidend en moet de lokale democratie versterken. De praktijk is hardnekkig en de burger voelt zich nog altijd te vaak niet of te weinig gehoord. Participatie behoort vooral pro-actief te zijn om echt te kunnen werken. Daar ontbreekt het nog altijd aan en lijkt het vooral op “schaatsen op smeltend ijs”. En dat schiet dus niet echt op. De SGP-fractie heeft daarom de motie Doorbraakprogramma Participatie en communicatie mede ingediend.

Groenonderhoud
Een tweetal citaten uit uit het concept waarbij we toch onze vraagtekens zetten. “Onze groenblauwe openbare ruimte is het visitekaartje van de gemeente”. Zeker in de dorpen merken de inwoners daar weinig van; hier zijn teveel klachten.

“We investeren in onderhoud”. De laatste jaren heeft de praktijk helaas uitgewezen dat onderhoud aan de openbare ruimte vaak als eerste te maken kreeg met bezuinigingen.

Samen komen we verder
We zijn vanavond begonnen met een niet al te vrolijk scenario maar willen niet eindigen in mineur. De SGP-fractie heeft de “Coalition of the willing” mede ondertekend en wij staan daar nog steeds achter. Er komen veel problemen op ons af en het is meer dan ooit belangrijk dat we met elkaar als raad en college de schouders er onder zetten. Samen komen we verder. Laten we dit vooral doen in bescheidenheid en met onderling respect. Dit ook als voorbeeldfunctie voor onze inwoners  waar we tenslotte met elkaar voor bezig zijn. Dit alles wél in het besef dat het leven niet maakbaar is en dat er moeilijke tijden zullen blijven.

Dankdag
De SGP-fractie heeft gisteren Dankdag voor gewas en arbeid mogen vieren. We zijn gewoon deze dag apart te zetten want we mogen als land en gemeente, ondanks de vele zorgen, nog altijd dankbaar zijn voor al het goede dat we dagelijks mogen ontvangen. We wensen u allen van harte Gods onmisbare zegen toe in uw werk voor de gemeente en in uw persoonlijke leven.